Luovat kuvaustilat / Nikon & Sony

Tässä olis teille kaikille Sonyn tai Nikonin omistajille selitetty vähä samoja asioita ku Canonin omistajille tässä postauksessa. Toivottavasti tästä on apua, koska tällästä postausta on jonkun verranki pyydetty :)

 photo 6829_zps6445a9e1.jpg
Suurin osa kuvista on otettu Viivin Nikon D3100:stä.

 photo 6517_zpsefcb024c.jpg
Sonyn kamerana mulla oli Hannan Sony α350.

Koska Nikonia teiä kommenttien perusteella löyty aika paljo enemmä ku Sonya, laitoin noi esimerkki kuvat Nikonista, mutta ne toimii iha samalla tavalla. Nappulat saattaa olla vähä eri kohassa ja näyttää hiuka eriltä, mutta melkeimpä kaikissa kameroissa nää toimii iha vastaavasti.

 photo 6850_zps395aec19.jpg
 photo 6508_zps6e3314b7.jpg
Tähä alkuun tälläne varmistus, että tiiätte millä nimellä mitäki kutsun.Ylemmissä Nikon ja alemmissa Sony. Eli vasemmanpuolisissa kuvissa on nuolella osotettu valintakiekko ja oikeenpuolimmaisissa ns. Av-painike, joka on ainaki Canonissa Av nimellä, enkä satu muistamaa mikä se Nikonilla tai Sonylla olis. ISO-arvon muuttamiseen oikee nappula löytyy tän postauksen lopusta. Ja ISO-arvoahan saa muutettua kaikissa luovissa kuvaustiloissa.

P-kuvaustila
 photo 6840_zps629f1337.jpg
Tätä käytän varmaa kaikista eniten joten päätin nyt sitte alottaa tästä. P-kuvatila on lähes sama ku automaattinen kuvatila, mutta joitain arvoja voi silti muuttaa ite ja salama ei mee automaattisesti päälle. Esim isoherkkyyttä tai valotusta.
Tässä kuvatilassa valintakiekkoa kääntämällä muuttuu valotusaika ja painamalla Av pohjassa samalla ku pyörittää valintakiekkoa muuttuu aukon arvo.

A-kuvaustila
 photo 6845_zps317ac2fd.jpg
Toisiks eniten käytän tätä, joten tä tulee loogisesti seuraavana.
A-kuvatila mahdollistaa aukon ja valotuksen arvon muuttamisen haluamaansa mukaan, niin että kamera laskelmoi itse parhaan arvon valotusajaksi. Tätä kuvatilaa käytän sillon, ku kuvaan 50mm objektiivilla. Vastaa Canonin Av-kuvatilaa.
Tätä kuvatilaa käytettäessä aukon arvon voi säätää kääntämällä valintakiekkoa ja valotuksen saa säädettyä painamalla Av-painiketta ja kääntämällä samalla valitakiekkoa.

S-kuvaustila
 photo 6847_zps347ec071.jpg
S-kuvatilan avulla voit itse valita sopivan valotusajan ja valotuksen, mutta kamera laskemoi itse parhaan mahdollisen aukon arvon. Tää on siis sama ku Canonin Tv-kuvatila.
S-kuvatilaa käyttäessä valintakiekkoa kääntämällä vaihtuu valotusaika ja Av-painiketta painamalla ja valintakiekkoa kääntämällä muuttuu valotus.

M-kuvaustila
 photo 6844_zpsb84ca0a9.jpg
M-kuvatilassa kuvan otaaja asettaa kaikki arvot itse. Tätä mä käytän pitkällä valotusajalla kuvaamiseen tai jos haluu jotenki tavallisesta poikkeavan valotuksen.
Tässä kuvatilassa valintakiekkoa kääntämällä vaihtuu valotusaika ja Av-nappulaa pohjaan painamalla ja valintakiekkoa kääntämällä vaihtuu aukon arvo.


Pieneks plussaks tänne loppuu ajattelin samalla selittää vähä tosta aukon arvosta lisää parilla lauseella, koska Nikonilla sattuu olemaa tälläne iha mahtava esimerkkikuva.
 photo 6856_zpsf68c11fa.jpg
Eli siis mitä pienempi aukonarvo, sitä suurempi aukon koko on. Tossa ylemmässä ensimmäisessä kuvassa aukon arvo on f/5 ja toisessa f/32 ja siinä vieressä toi pallo kuvaa sitä aukon suuruutta.

Jos joku juttu jäi mietityttämää ni kysy ja koitan selittää sen jotenki paremmi! :)

Comments