ISO-arvo

Tai isoherkkyys. Mulla on ollu jo jonku aikaa suunnitelmissa kertoo teille enemmän isoherkkyydestä tai ISO-arvosta miten ikinä sen haluukaa kirjottaa. Eile sain muutenki jotenki kummasti aikaseks tehtyy kaikkee mitä on pitäny jo kaua tehä, jonka voi huomata niist jopa kahdesta postauksest jotka eile postasin.

Ku tossa eilen päivällä otin näitä kuvia, iskä kysy, että mikä se ISO-arvo sitten on jos siitä postausta meinaan tehdä. Sille selitin sen näin: Mitä isompi ISO-arvo sitä rakeisempi kuva ja vastapainoksi, mitä pienempi ISO-arvo, sitä pimeämpi kuva. Siinä mun mielestä aika hyvä lyhyt versio ISO-arvon toimintaperiaatteesta.
Photobucket
Molemmissa kuvissa on valotusaika 1/60 ja aukonarvo f/2 ja ne on otettu samassa valaistuksessa peräkkäin eli ainut arvo, mitä on muutettu on ISO-arvo. Tästä näkee hyvin sen että mitä pienempi ISO-arvo sitä pimeempi kuva ja toisinpäin.

Photobucket
1/60 sekuntia f/2 ISO-200
Photobucket
1/2000 sekuntia f/2 ISO-6400
Nä kaks kuvaa on otettu samalla valotuksella (eli lyhyesti asetettu kamera ottamaa tietyn valosa kuva), mutta ISO-arvoa on muutettu kuvien välissä. Ensinnäki tosta voi huomata taas, että pienemmällä ISO-arvolla vaaditaan pidempi valotusaika, jotta siitä tulee yhtä valosa ku samassa paikassa otetulla isommalla ISO-arvolla otettu kuva. Sen lisäks kuvan laadussa on myös ero.
Photobucket
Tästä kuvasta voi huomaa millanen ero tossa kohinassa on kahen eri ISO-arvolla otetun kuvan välillä. Mä ajattelen sen niin että mitä suurempi isoherkkyys sitä suurempi herrkyys kohinalle eli mitä suurempi isoherkkyys sitä enemmän kuvassa on kohinaa.
Perus periaate ISO-arvossa on siis, että se täytyy saada aina mahdollisimman pieneksi.

Loppuun vielä olis varmaa hyvä kertoo, että mistä sen isoherkkyyden sitte saa säädettyä.
PhotobucketPhotobucket
Ekassa kuvassa Nikon D3100 ja tokassa Sony a350, mutta uskon että vähä samanlaiset löytyy muistakin malleista. Canonia mulla ei tässä nyt oo, koska siitä ei satu olemaan kuvaa. Uskon että kaikki Canonin omistajat löytää jostai päi kameraa sellase napin jonka vieressä lukee ISO ja sitä painamalla sitte onnistuu ISO-arvoa vaihtamaan. Tossa mun versiossa se löytyy melkein samalta paikalta ku tossa kuvassa on Sonylla ja jos muistan oikein ni Canon 1100D se on nuolinäppäimistä ylöspäin nuoli, jota kuvaustilassa painamalla saa sitä isoarvoa muutettua. Korjatkaa jos oon iha väärässä. Sonylla lukee sen oikeen napin veiressä ISO ja Nikonilla sen vieressä/siinä lukee Fn.

Comments

  1. Kiitos jälleen ihan mahtavasta postauksesta Julia :--) tää tuli tarpeen!

    ReplyDelete
  2. Sulle löytyy haaste mun blogista :-) !
    http://timeofmylife-amanda.blogspot.fi/2013/01/haaste.html

    ReplyDelete

Post a Comment