Kuvausohjeita

Tälläsen idean sain joltain ihanalta kommentoijalta. Eli siis kerron teille millasia asetuksia oon käyttäny mitäki kuvia ottaessani. Koitin valita nä esimerkit niin että saatte samalla vähä vinkkejä kuvaamiseen. Ja taas kerran pääsen linkkaamaan tän postauksen, jossa on selitetty paremmin noitten kameran arvojen vaihtamisesta.

ULKONA PÄIVÄLLÄ TALVELLA
Photobucket
f/2 ISO-100 1/250 sekuntia
Jos pääsee ottamaa kuvia talvella sellasee aikaa että on valosaa ni onnistuu yleensä aika hyvin, koska lumi heijastaa valoo aika tasasest eikä tuu mitää turhii varjoi mihinkää eikä mikää kohta oo liian kirkas niiku suorassa auringon paisteessa. Talvella ulkona kuvatessa 50mm objektiivilla laitan yleensa AV-kuvatilan ja aukon arvoks 2 ja isoherkkyyden 100. Ja sillä perus 18-55mm käytän P-kuvatilaa ja isoherkkyys 100.

ULKONA KESÄL (ei suoraa aurinkoa)
Photobucket
f/2 ISO-100 1/800s
Vaikka tä kuva onki otettu lokakuussa ni ajaa samaa asiaa ku kesällä otettu kuva. Tän kuvan ottohetkellä aurinko on ollu pilvessä, joten suoraan siitä ei oo valoa tullu.
Kesällä ulkona kuvatessa ei kannatakkaan hakeutua siihe kaikista aurinkoisimpaan paikkaan, vaan koittaa ettiä just niitä varjoja. Auringon valo on yleensä vähä liian kirkas, jote kannattaa ettiä jostain just se mahdollisimman tasanen varjo tai toivoo pilvisempää kelii. Kesällä käytän kans yleensä 50mm AV-kuvatilaa ja laitan aukon arvoks 2 ja isoherkkyyden 100. Ja kute edellisessäki ni jos kuvaan sillä perus 18-55mm objektiivilla ni P-kuvatila ja isoarvoks 100.

SISÄLLÄ LUONNONVALO (ikkunan lähellä)
Photobucket
f/2 ISO-800 1/60 sekuntia
Tätä kuvaa ei tainnukkaa täällä blogissa vielä olla ees, mut tä oli musta loistava esimerrki. Tä kuva on otettu ikkunan edessä niin, että se luonnonvalo osuu Liisaan. Eli liisa kattoo sinne ikkunaan päin ja mä (kuvaaja) seison siinä ikkunan edessä. Luonnon valo on kaikista paras valo valokuvaamisessa, joten suosittelen sen käyttämistä aina sillo ku saa vähänki tilaisuuden. Iha siitä valosuudesta riippuen noita arvoja kannattaa vaihdella eikä tähä oo mitää sellasta yleistä jolla onnistuis melkein aina, mutta tässä tällänen josta voitte sitte alkaa niitä vaihtelemaan.

SISÄLLÄ SALAMALLA
Photobucket
f/3.5 ISO-200 1/60 sekuntia
Photobucket
Eka kuva lisäsalamlla ja se kattoon suunnattuna.
Toinen sisäänrakennetulla salamalla ja automaattisella kuvatilalla.
Sisällä salamalla kuvaaminen on ollu aina sellanen juttu josta en oo oikee tykänny. Muutenkaa toi salamalla kuvaaminen ei oo oikee ikinä houkutellu. Nyt ku ostin ton salaman ni oon vähä sitäki alkanu harrastaa. Lähinnä kylläki enemmä siskolle, koska sillä on aina tapana tajuta haluavansa jostai kuva siinä vaiheessa ku aurinko on jo kaua sit kadonnu ja on pakko turvautuu salamaan. Tästä en sen enempää selitä.

PIMEELLÄ VALOJEN KUVAAMINEN
Photobucket
f/2.8 ISO-100 1/60 sekuntia
Tän tapasia kuvia otettettaessa kannattaa käyttää M-kuvatilaa, koska muuten kamera koittaa automaattisesti tehdä kuvasta valosamman ja laittaa valotusajan liian pitkäks ja kuva tärähtää. Mahdollisimman pieni aukon arvo (tosi huono esimerkki kuva koska tossa ei oo käytetty) ja valotusaika kannattaa laittaa tohon 1/60 ja sen jälkeen kattoa millä isoarvolla näyttää parhaalta. Jos kuvaa vähä valosammassa mut haluu ottaa kuitenki tollasen kuvan ni voi laittaa valotusajan isommaks ja isoherkkyyden 100. Noi valot tollasiks sumennetuiks pisteiks saa laittamalla objektiivista manuaalisen tarkennuksen päälle ja tarkentamalla mahdollisimman kauas siitä valolähteest josta haluu tollasen.

MANEESISSAPhotobucket
f/2 ISO-800 1/250 sekuntia
Koska oon jonku verran saanu kommenttia hepo kuvista, ni ajattelin että siellä vois olla joku joka haluis tälläsestäki tietää. Eli ensinnäki jos haluutte kaverista ottaa kuvia ni koittakaa saada se ratsastamaa jollai vaaleella hevosella!! :DD Koska valeitten hevosten kuvaaminen on huomattavasti helpompaa. Tä kuva on otettu 50mm objektiivilla, joten oon saanu aukon arvon noin pieneks ja sitä kautta nostettua vähä valotusaikaa, joka estää vähä kuvan tärähtämistä. Isoherkkyys olis voinu tässä kuvassa olla vähä pienempi, mutta koska otin vuorotellen kuvia tummista ja vaaleista hevosista päädyin pitämään sen tossa 800. Jos aukon arvoa ei oo mahdollista laittaa noin pieneks, ni suosittelen laittamaan sen mahdollisimman pieneks ja isoherkkyys todennäkösesti jossain 1600 paikkeilla riippuen vähä maneesin valaistuksesta ja sen jälkee ettiä sopiva valotusaika, joka olis kuitenki hyvä pitää lyhyempänä ku 1/60.

Jos joku jäi teiän mielestä selvästi puuttumaa ni kerro toki ni voin tehdä ehkä vielä part 2 tälle postaukselle :) Ja mielipiteitä ja uusii ideoita otetaan aina vastaan :DD

Comments

 1. mikä kamera sul on:) ?

  ReplyDelete
 2. Oispa sul nikon, ois paljo helpompaa :-(

  ReplyDelete
  Replies
  1. nii :(( voin koittaa kysyy jos joku kaveri jolla olis nikon vois lainata ni voisin kertoo mite noi perus nikonista löytyy :)

   Delete
  2. mulla on nikon ja on nää ainaki mua jonkun verran auttanu! :)

   Delete
 3. Aivan tosikiva postaus :-)! Varsinki toi maneesijuttu oli tosi hyvä kun nuo muut kohdat oliki itelle jo aika tuttuja ni tää oli kivan "erilaisempi".. ja heppatyttö kun oon nii tulee kuvailtua maneesissaki :-D lisää tälläsiä!
  http://katiandjennika.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 4. iha mahtavaa ku teet tämmösii postauksii! :-)

  ReplyDelete
 5. Mahtava postaus! Tee ihmeessä part 2. Haluisin tietää miten sais parhaita kuvia sisällä suht hämärässä, niin ettei tärähtäis mut kuva ei kuitenkaan olis ihan pilkkopimee lyhyen suljinajan takia. Tai sitten ulkona pilvisenä päivänä! Ja sit haluisin tietää et miten toi isoarvo vaikuttaa? et jos se on pieni niin tekeekö se sillon kuvasta tummemman ja päinvastoin? :) oot ihana, kiitos kauheesti!

  ReplyDelete
  Replies
  1. kiitoos! jos keksin tarpeeks monta erilaista valotusta vaativaa kohdetta ni varmasti teen part kakkosen ja siitä isoarvostaki voisin enemmä jutella ku siitä en oo vielä täällä kauheesti jutellu :)

   Delete
 6. hei ihan pakko kysyy mikä kamera sulla on ja mitä objektiiveja? :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Canon EOS 600D niiku tossa aikasemmassa kommentissa kerroin ja objektiiveja löytyy Samyang Fisheye, Canon 50mm, Canon Zoom Lens EF 75-300mm ja sit Canon Zoom Lense EF-S 18-55mm :)

   Delete
 7. Hei on pakko kysyy ku sulla on vie sama kamerakin ku mulla ni osaat varmaa auttaa ! Ku sulla tulee tälläsii kirkkaita ja valosia kuvia. Mulla tulee vaan sellasia tosi kellertäviä kuvia... Ja oon yrittänyt vaihtaa tota valostusta mut silti ne on tosi kellertävii kuvii :o

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ku painat menu ja sieltä etit WB-säätö ni onks se neliö keskellä sitä ruudukkoa. Jos ei oo nii siirrä se siihe, mut jos on ni voit koittaa siirtää sitä esim vähä enemmä sinne siniseen päi. Tälläne mul tulis tällee äkkiseltää mielee ni kokeile nyt ainaki tätä :D

   Delete
  2. Joo en tie oonko tehny vahingossa jotain säätöjä tähän, mutta juu oli keskellä ja koitin säätäää sitä joka suuntaan mutta ne on tosi sellasii oransii/keltasii kuvii :s

   Etsä tietäs mitään muuta keinoo ö.ö Ja kiitti näistäkin tiedoista (:

   Delete
  3. Tuleeks niistä kuvista keltasia jos otat esim ulkona? koska sisällä on usei sellane valaistus et niist tulee vähä keltasia :)

   Delete
  4. Nii joo aattelin ittekki että tää voi johtuu tosta valostuksesta... Kiitti näistä neuvoista (:

   Delete
 8. jos lähet jonnekki nii kuljetaks sun kaikki objektiiveja mukana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. En :) Se on aina iha kauhee päätös ku pitää valita mitkä ottaa mukaa ja salamaki vie paljo tilaa. Mut emmä sitä objektiivia kuitenkaa jaksa vaihtaa nii usei et tarviisin kaikki mukaa ja jos tarviin ni sit ei voi mitää :DD

   Delete
  2. onko sulla niinku yleensä kuitenki 50 mm vai se perus?

   Delete
  3. riippuu vähä minne meen :D jos meen ottamaa jonku kaverin kanssa kuvia ni yleensä kaverilla on normiputki, jote otan 50mm ja fisun tai salaman :) Mut sit jos kaverilta ei löydy omaa kameraa/normi putkea ni otan normin ja 50mm mukaan. Oikeestaan ainut minne en ota 50mm mukaa on bileet :D

   Delete
 9. Heei, iha sika kiva postaus ! :)) Mut mites, ku ajattelin huomenna kuvailla noita raketteja, ni onks sulla niihin joku tapa, mil sais parhaat maholliset kuvat ? :) Mul on kyl tosin vaan tuo 18-55mm putki, et en tiiä sitten miten onnistuu, tuskin ollenkaa. :--D Pitäs hommaa pidempi putki..

  ReplyDelete
  Replies
  1. 18-55mm onnistuu valla mainiosti!! Mite onnistuin onnistuin unohtamaa tästä postauksesta jonku noi ajakohtase?! Tässä postauksessa on jotai ainaki mainittu ilotulituksien kuvaamisesta. Mutta siis aukon arvo vaikka joku 5-9 ja valotusaikana varmaa vähintään joku 0.8 ja isoarvo 100 :) Jalustalla on tietenki aina parempi mut onnistuu loistavasti ilman jalustaaki.

   Delete
 10. kiitos täst oli apuu !

  ReplyDelete
 11. Viimenen kuva.. Nii miten pitkä valotusaika voi estää kuvan tärähtämistä?! :D sehä just lisää sitä

  ReplyDelete
 12. Ja nyt uudenvuoden kunniaks ois ollu kiva tietää millä asetuksil otat kuvii raketeist, jos voit millää vastata ees tähän kommenttii koska oon ihan surkeeee, ja haluisin hyvii kuvii raketeist ku viimevuonnaki epäonnistuin :-(

  ReplyDelete
 13. Tä oli tosi kiva postaus, mut toivoisin sellasta että saaataisiin ehdottaa muitakin tilanteita yms ja sitten neuvoisit millä asetuksilla kuvaisit itse tai millä saisi hyviä kuvia, ja koska käytät canonin kameraa, ja joillakin saattaa olla käytössä nikonin kamera, niin voisit myös neuvoa (parhaasi mukaan) miten nikonilla saa samat asetukset tai jotenkin. Olisi paljon apua :-) Mutta oli tästäkin postauksesta paljon apua joten kiitos tästäkin :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. siiät vaa ehdottamaa!!! mut joo mulla oli suunnitelmissa tehä nikonista ja ehkä sonystaki jos hyvin käy ohjeet et mite noita voi vaihdella :) pitäis vaa saada joltai kamera lainaa et vois vähä kattella mite ne toimii :D

   Delete
  2. Ihanaa ;-) Mut harvat kuitenkaa lukee näit kommenttei ni oisko mitää mahollisuutta tehä erillinenpostaus mis kysyisit niit kuvaus tilanteit tai niit ?

   Delete
  3. Tossa tän postauksen lopussa vähä jotain sen suuntasta yritin tarkottaa, mut voinhan mä iha erillistä postaustaki sitä varte koittaa kehitellä jossain vaiheessa :)

   Delete
 14. millon tulee part 2? (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. heti ku keksin tarpeeks monta kohdetta :D jos tekisin sen nyt ni tulis vähä turhan tynkä postaus! olisko ideoita?

   Delete

Post a Comment