Luovat kuvatilat

Tässä postauksessa koitan selittää teille mite noita suurimman osan kamerasta löytyviä luovia kuvatiloja P, Tv, Av, M (en selitä A-DEP:iä) käytetään. Oon tunnetusti tosi huono selittämään mitään, mutta yritän parhaani mukaan selittää mahdollisimma yksinkertasesti. Oon ite nää asiat sillo joskus oppinu kameraa tutkimalla ja käyttämällä ja tän tapasista postauksista lukemalla, jote nyt ajattelin et voisin laittaa vahingon kiertämää.
Ensin täytyy tietää valotusajan, aukon,valotuksen ja ISO-arvon toiminnasta ja sen jälkee vasta ite niihi kuvatiloihi.

Valotusaika
Valotusaikaa muuttamalla muutetaan aikaa jona kameran suljin on auki kuvaa otettaessa. Yksinkertaisemmin, kuinka kauan kamera ottaa kuvaa.
Canonin järjestelmäkameroissa valotusaikaa muutetaan Tv-kuvatilan olleessa käytössä kääntämällä valintakiekkoa.
Valotusaikaa merkitään kamerassa yleensä murtolukuna kuten alla olevassa kuvassa esim. 1/40 s (yksi neljäskymmenes osa sekuntia). Jos valotusaika on suurempi kuin 1/4 s sitä yleensä merkitään yläpilkuilla esim. "3.2" (3,2 sekunttia).
Photobucket
Ylemmissä kuvissa muut arvot (ISO-arvo, aukko) pysyvät samana, mutta valotusaikaa on muutettu kuvassa osoitetulla tavalla. Ensimmäisestä kuvasta (1/40 s) voimme nähdä kuinka kirkas kuva on viimeisen pimeämpään kuvaan verratuuna. Mitä suurempi valotusaika on sitä kauemmin kenno ehtii kerätä valoa ja sitä valoisampi kuva on. Pimeässä kuvatessa tulisi siis olla mahdollisimman suuri valotusaika, jotta kenno ehtii kerätä tarpeeksi valoa. Kuitenkin mitä suurempi valotusaika sitä suurempi vaara, että kuva heilahtaa. Suuria valotusaikoja käytettäessä olisi hyvä käyttää jalustaa, jotta kuva ei tärähdä.
Joskus valotusaika laitetaan tarkoituksenmukaisesti isoksi esim. tämän postauksen esimmäistä kuvaa otettaessa on käytetty pitkää valotusaikaa tietynlaista efektiä haettaessa.

Aukko
Mitä suurempaa aukkon arvoa käytetään, sitä suurempi on terävyysalue. Terävyysalue on syvyys.
Aukon koko esitetään yleensä desimaalilukuna kuten alla olevassa kuvassa.
Photobucket
Kuvista voidaan päätellä, että mitä pienempi aukko sitä sumeampi tausta. Tässä todetaan siis tervyysalueen olevan syvyys eli mitä suurempi aukko sitä syvemmälle tarkkuus yltää.
Mitä suurempi aukon arvo on sitä pidemmän valotusajan kuva tarvitsee valottuakseen tarpeeksi. Pimeässä kannattaa siis kuvata mahdollisimman pienellä aukon arvolla.

ISO-arvo ja valotus
Näistä ei kummastakaan esimerkki kuvia ole ja on vähä lyhyempiä, joten nämä tässä saman otsikon alla.
ISO-arvo pyritään asettamaan aina mahdollisimman pieneksi, sillä mitä isompi isoarvo sitä rakeisempi kuva. Mitä isompi ISO-arvo sitä vähemmän tarvitaan valoa kuvan ottamiseen, mutta laadusta täytyy silloin karsia. Koittakaa siis käyttää mahdollisimman pientä isoarvoa.
Valotus on arvo joka näytetään yleensä asteikossa. Mitä enemmän valotus on plussan puolella sitä valoisamman kuvan kamera pyrkii ottamaan ja toisin päin.

Nyt kun tiedetään miten kameran eri arvot toimivat voidaan tutustua itse luoviin kuvatiloihin. Näitä ohjeita lukiessa kannattaa samalla katsoa, miten ominaisuudet omassa kamerassa toimii, jotta ohjeista saa mahdollisimman paljon hyötyä.

M - Käsisäätöinen valotus
Photobucket
M-kuvatilassa kaikki asetukset asetetaan itse, eikä kamera laske mitään puolestasi.
Canonin järjestelmäkameroissa M-kuvatilan ollessa käytössä suljinaikaa muutetaan valintakiekkoa kääntämällä ja aukkon arvo painamalla "Av" napista ja samaan aikaan kääntämällä valintakiekkoa. Yksilöllisemmät ohjeet löytyy tarkemmin kameran ohjekirjasta. M-kuvatilan ollessa käytössä ei valotusta voi säätää, vaan se muototutuu automaattisesti ISO-arvon, aukon ja valotusajan asetuksista.

Tv - Valotusajan esivalinta
Photobucket
Tv-kuvatilan avulla voit itse valita sopivan valotusajan ja valotuksen, mutta kamera laskemoi itse parhaan mahdollisen aukon.
Canonin järjestelmäkameroissa Tv-kuvatilan ollessa käytössä valotusaikaa muokataan kääntämällä valintakiekkoa ja valotusta painamalla Av-nappia ja kääntämällä valintakiekkoa samaan aikaan.

Av - Aukon esivalinta
Photobucket
Av-kuvatila mahdollistaa aukon ja valotuksen valitsemisen haluamaansa arvoon, niin että kamera laskelmoi itse parhaan arvon valotusajaksi.
Canonin järjestelmäkameroissa Av-kuvatilan ollessa käytössä aukon arvoa vaihdetaan kääntämällä valintakiekkoa ja valotusta painamalla Av-nappia ja pyörittämällä valintakiekkoa samanaikaisesti

P - Ohjelmoitu AE
Photobucket
P on kuvatila, joka laskelmoi kaikki arvot valmiiksi.
Canonin järjestelmäkameroissa valintakiekkoa kääntämällä voi vaihtaa aukon kokoa ja sen yhteydessä liikkuu myös valotusaika, jotka määräytyvät valotuksen mukaan. Valotus vaihdetaan painamalla Av-nappia ja kääntämällä valintakiekkoa samaan aikaan.

Sitte vaa kysymyksiä ja kommentteja tulemaan! Toivottavasti ei kauheesti mitää suuria virheitä löydy, koska musta tuntuu etten täl hetkel enää ees huomais mitää vaik siel lukis iha vääri.

Comments

 1. voisko sanoo et todella mieltä avartava postaus! :) :D

  ReplyDelete
 2. Tää oli tosi mielenkiintonen ja hyvä postaus!! Oon ite innostunut valokuvauksesta ja tää auttaa mua varmasti jatkossa :) Sulla on ihana blogi!

  ReplyDelete
 3. täää autto paljo mua ton mun canonin kaa ku se ei oo ollu mulla viel kauaa :)) kivapostaus !

  ReplyDelete
 4. oivitsit, tää postaus tuli just oikeesee aikaa! :) ohjeet vaikutti tosi selkeiltä, sit kuha vaa pääsen kamerankaa testailee nii jos vaik onnistuisin ;) kiitoos ! :)
  ps.blogis on tosi kiva, kuvat on superkivoja!

  ReplyDelete
 5. tästä oli paljon apuu kiitti :)!

  ReplyDelete
 6. tästä postauksest oli huisisti apuu !! nyt mietin vaa et mikä kamera sulla on ? kun mulla on toi nikonin d3100 ja mua ärsyttää kun aukkoo ei saa 3.8 pienemmäksi joten sitä taustaa ei saa niin sumeeks.. vaihteleeko eri kameroissa f aukon suurudet ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Canon EOS 600D on mulla ja siihe 50mm objektiivi jonka kans saan aukon 1.8:aan. Aukon koko vaihtelee objektiivin mukaan, eikä kameran :)

   Delete
 7. millä muuten muokkaat kuvasi ?:)

  ReplyDelete
 8. Kiitos paljon! Tämä auttaa kameran käytössä paljon, kun olen tässä lähiaikoina saanut itselleni myös tuon Canon EOS 600D. (: Mikä objektiivi sulla on tai mitä suosittelisit? Kun tuo pidempi putki pitäis hankkia. (-:
  Alan ehdottomasti lukemaan blogias !

  http://ellannnn.blogspot.fi/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :) Mulla on 50mm ja fisu normaalim obkjektiivi lisäks ja suosittelen ehdottomast tota 50mm! Oon iha täysi rakastunu siihe, eikä se maksa mitää verrattuna muihi objektiiveihi!

   Delete
 9. Kiva! Tehnyt itse joskus aika samantyylisen postauksen ja näitä on kiva lukea:)

  http://enninkengissa.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 10. Tosi kiva postaus :) ostin tänään sen 50mm f / 1.8
  tyksin siitä tosi paljon♥ :) kiitos tästä postauksesta

  ReplyDelete
 11. Hei! musta tuli hirvee pilkunviilaaja, mutta kun aukosta puhut niin se mitä pienimpi se numero on niin sitä suurempi se aukko on. ja mitä isompi aukkon numero on nii sitä pienimpi aukko on. Terveisin valokuvausta opiskeleva tyttö :)

  ReplyDelete
 12. Oikeessa oot :D ja sen takii puhunki aukon arvosta enkä aukon koosta :)

  ReplyDelete

Post a Comment